ارتودنسی چیست؟
در اين نوشته می خوانيد :
ارتودنسی چیست؟
اگر هنگام خندیدن مجبور هستید دست خود را جلوی دهان بگیرید تا کجی یا جلو زدگی دندانهایتان دیده نشود، شما تنها نیستید. در واقع تقریباً هیچ کسی لبخند ایده آل ندارد و دندانهای همه تا حدی ناهمراستایی طبیعی دارند. اما به لطف ارتودنتیست ها و درمانهای ارتودنسی، میتوانید این مشکل را برطرف نمایید.
ارتودنسی شاخه از دندانپزشکی است که هدف آن صاف و همراستا کردن دندانها میباشد. تا سال 1901 میلادی هنوز ارتودنسی به عنوان یک شاخه تخصصی دندانپزشکی جدا نشده بود. در این سال اولین دانشکده درمانهای ارتودنسی بازگشایی شد.
ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که به تشخیص و درمان ناهنجاریهای دندان و فک میپردازد. در صورتی که نیاز به درمان ارتودنسی دارید، دندانپزشک عمومی ممکن است شما را به ارتودنتیست ارجاع دهد. ارتودنتیست کسی است که علاوه بر گذراندن تحصیلات دندانپزشکی عمومی، دو تا سه سال در زمینه درمانهای ارتودنسی آموزش دیده است.
انواع مشکلات ارتودنسی
ناهمراستایی های ارتودنسی به آن مال اکلوژن گفته میشود، خود در بردارنده مشکلات گوناگونی از جمله مشکلات رشد فک، عدم وجود یک یا چند دندان به صورت مادرزادی، دندان اضافی، شلوغی و به هم ریختگی دندانها، فاصله بین دندانها، جلو زدگی دندانها و مشکلات مربوط به مفصل فک میباشد. با این حال زود افتادن دندان شیری، نیفتادن دندان شیری، مکیدن انگشت، حوادث و اتفاقات و برخی انواع بیماریهای دندان نیز میتوانند باعث نیاز به درمان ارتودنسی شوند.
اهمیت درمان ارتودنسی
اصلاح مشکلات ارتودنسی تنها برای زیبا کردن دندانها و لبخند و افزایش اعتماد به نفس نیست. هدف از درمان ارتودنسی مسئله بسیار مهمتر یعنی سلامت دهان و دندان است. مال اکلوژن باعث میشود عملکرد جویدن و صحبت کردن دشوارتر شود. همچنین این وضعیت باعث ساییدگی و از بین رفتن مینای دندانها و قرار گیری آنها در معرض پوسیدگی و شکستگی میشود. فشار زیادی که در اثر عدم تماس درست دندانها با یکدیگر بر لثه و استخوان پیرامون دندان وارد میشود میتواند منجر به پسروی لثه و استخوان فک شود. علاوه بر این، تمیز کردن کامل دندانهایی که کج شده یا همپوشانی دارند، دشوارتر است بنابراین خطر پوسیدگی دندان و عفونت لثه دو چندان میشود.
سن درمان ارتودنسی
امروزه دیگر محدودیت سنی برای درمان ارتودنسی وجود ندارد. اگر چه درمان ارتودنسی در کودکی توصیه میشود و بسیار آسانتر است، اما در بزرگسالی نیز به سهولت قابل انجام است. وسیله های ارتودنسی زیادی برای بزرگسالان طراحی شده است تا بتوانند با توجه به شرایط مختلف فردی و اجتماعی، از مزیت درمان ارتودنسی برخوردار شوند. با این حال در صورتی که درمان ارتودنسی در کودکی صورت بگیرد، طول دوره درمان کوتاهتر خواهد بود.
وسیله های ارتودنسی
متداولترین وسیله ارتودنسی، براکت فلزی است که از جنس استیل ساخته میشود اما طیف گسترده ای از سیستمهای براکت از جمله براکت سرامیکی، براکت پشت دندانی، مینی براکت و براکت شفاف طراحی شده اند که بسته به شرایط مورد استفاده قرار میگیرند.
رعایت بهداشت دهان در دوران درمان ارتودنسی
هنگامی که تصمیم به درمان ارتودنسی میگیرید، اگر به دنبال نتایج مطلوب هستید، باید زمان کافی برای بهداشت دهان صرف نمایید. چرا که در صورتی که براکت در دهان داشته باشید، فضای زیادی برای تجمع ذرات غذا و فعالیت باکتریها ایجاد میشود و در نتیجه احتمال تشکیل جرم و رسوب و در نتیجه پوسیدگی دندان و بیماری لثه افزایش مییابد. عدم سلامت بافتهای دهان به تعویق افتادن و گاهی توقف فرایند درمانی منجر میشود. همچنین ممکن است لکه های سفید کلسیم زدایی در سطح دندانها تشکیل شود و یا دندانها دچار تغییر رنگ دائمی میشوند. برای سهولت مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، ابزارهای مخصوص ارتودنسی طراحی شده اند مانند مسواک بین دندانی که سر کوچکی دارد و در فضای کوچک بین سیم ارتودنسی و دندان وارد میشود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.